Rideterapi

Rideterapien er en terapiform der rummer bredt, hvor naturen og særligt hesten er omdrejningspunktet. Rideterapien kræver ikke ride kundskaber, eller at man skal ride. Ofte foregår terapiarbejdet også fra jorden. Men lysten til at arbejde med sig selv, i naturen med hesten og terapeuten som guide, er første skridt.

I rideterapien har vi ligeledes fokus på åndedræt, kontakt og nærvær. Med øvelser og metode får vi vækket åndedræt og nærvær. Vi oplever kontakten til hesten og os selv og mærker vores egen indre natur. Det skaber en ro i vores nervesystem, som leder os videre, giver overblik, mulighed for egen indsigt og udvikling af egne processer.

Naturen som den terapeutiske ramme

Vi arbejder sanseligt og sublimt med naturen som ramme. Her skal der herske ro og uforstyrrethed så det er muligt for klienten at spejle naturen omkring sig og blive en del af den. Vi arbejder rytmisk i årets gang og hvad det bringer med sig af vind og vejr. Alle årstider kan tilbyde noget særligt. Dette griber vi med en langsomhed, med bevidst nærvær, hvad der i sidste ende skaber udgangspunkt og rammen for arbejdet mellem hest og menneske.

Det kan være grænseoverskridende og overvældende at færdes i natur. Det kan betyde at vi skal afgrænse rammen for nogle og vi arbejder derfor også i stalden eller i et aflukket område på marken. Andre har brug for udsyn og plads, hvor til vi bruger skoven og engen som vi er omgivet af. Den terapeutiske ramme bliver tilpasset den enkelte.

Alle sessioner skabes med øje for tryghed, sikkerhed og genkendelighed.

Hesten og dens opgave i rideterapien

Hesten er bindeleddet mellem os mennesker og naturen. Man kan sige at hesten er et lille stykke natur i sig selv – den repræsenterer naturen, både fysisk og vækker også naturen i mennesket selv.

Hesten er utrolig sansende og sensitiv af væsen. Den har en ganske fin evne til at være til stede i nuet. Det lever instinktivt i den. Hesten har et nervesystem som hele tiden er i spil. Det er den udpræget i verden med. Mærker hesten at mennesket er rejst i sit nervesystem (eks. angst eller vrede), vil den med sin tilstedeværelse og sænkende signaler, skabe ro i den enkeltes nervesystem. På den måde og med de spejlende signaler, kan vi lære meget om os selv, hvis vi prøver at aflæse hestens kropssprog. Omvendt når kontakten er der mellem hest og menneske, kan vi ud fra øvelser, få hesten til at spejle sig i os.

Det kan lede videre og give os redskaber, til at arbejde med at sætte grænser, lederskab og tydelighed, som vi kan tage med os og bruge godt af, videre i livet. 

Hvem kan have glæde af rideterapien og hvem er målgruppen

Mennesker med psykiske eller sociale udfordringer, stress, angst, ADHD/ADD, ASF, PTSD, depression, lavt selvværd, kan have glæde og gavn af natur og rideterapien. Dog er det ikke en forudsætning at du har en diagnose. Du kommer som du er. Hestene og jeg møder dig hvor du er og arbejder videre derfra. Det vigtigste er, at du har lyst og motiveret til at arbejde med dig selv, i samspil med hesten og naturen.